Ως λύση win win χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την ανταλλαγή (swap) κρατικών ομολόγων, με το μεν, Δημόσιο να βελτιώνει το προφίλ του χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκειά του και τις δε, τράπεζες να ενισχύουν τα κεφάλαιά τους και, μάλιστα, σε μία περίοδο όπου διατυπώνονται εκτιμήσεις για νέα «κόκκινα» δάνεια έως και 10 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η τελευταία που προχώρησε στην επίμαχη κίνηση, γεγονός που σχετίζεται με τα σχέδια επανιδιωτικοποίησής της.
Πιο αναλυτικά, η τράπεζα αντάλλαξε ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, με ονομαστική αξία 2,4 δισ. ευρώ και εύλογη αξία 3,5 δισ. ευρώ.
Το συνολικό κέρδος προσεγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να βελτιώνεται κατά 50 μονάδες βάσης.
Είχαν προηγηθεί οι Eurobank και Alpha Bank, με την πρώτη να αποκομίζει κεφαλαιακό όφελος, ύψους 155 εκατ. ευρώ, ανταλλάσσοντας ομόλογα, ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από επτά έως 21 έτη, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά και την δεύτερη να κερδίζει περί τα 170 εκατ. ευρώ, ήτοι +30 μονάδες βάσης στα κεφάλαιά της, προχωρώντας σε swap ομολόγων, συνολικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ και έλαβε νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας (λήξεως 20/03/2050), με απόδοση στη λήξη 1,32%.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανταλλαγές ομολόγων φαίνεται πως κατέχει η Εθνική Τράπεζα, εγγράφοντας σημαντικά κέρδη, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η τράπεζα ήταν η πρώτη που αντάλλαξε κρατικά ομόλογα στις αρχές του περασμένου έτους (σ.σ. έδωσε ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και έλαβε νέους τίτλους, διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας, με επιτόκιο 3,25%), με την συναλλαγή να βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της.
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών, γεγονός που αφενός, είναι επιβοηθητικό για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Ηρακλής» και αφετέρου αποτελεί όφελος για τους μετόχους της τράπεζας, σημαντικότερος των οποίων είναι το ελληνικό Δημόσιο, αφού κατέχει αμέσως ή εμμέσως πλέον του 40% του συνόλου των μετοχών της», αναφερόταν σε παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
«Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το ΥΠΟΙΚ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του Ελληνικού Δημοσίου», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, για να προσθέσει: «Από το σύνολο των εν λόγω συναλλαγών επετεύχθη: (i) μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ, (ii) επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας, από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη, χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ και (iii) συνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων, λήξης 2050, ήτοι διάρκειας 29,4 ετών, που επετεύχθη αξιοποιώντας τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης. Παράλληλα, από τις εν λόγω συναλλαγές οι συμμετέχουσες τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους».
Διαβάστε ακόμη:
Ελεγχοι για κρυμμένα εισοδήματα από AirBnB και Booking τη διετία 2018-2019 – «Βόμβα» για ιδιοκτήτες
Μιχάλης και Χρήστος Παπαέλληνας: Αναζητώντας τον «λευκό ιππότη» για τη Notos Com
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Πάνω από 720.000 οι αιτήσεις συμμετοχής